12. rujna 2017.

Fizikalna terapija

 

 

Fizikalna terapija

Fizikalnu terapiju u Domu za starije osobe Trešnjevka na lokaciji Trg S. Penkale 1 provode tri fizioterapeuta koji su učlanjeni u Hrvatsku komoru fizioterapeuta i redovito pohađaju stručna predavanja.

Fizioterapeutski rad se odvija u prostorijama namijenjenim elektroterapiji, u gimnastičkoj dvorani, Odjelu pojačane njege i rehabilitacije i Odjelu njege i brige o zdravlju, uključujući i Jedinicu za korisnike s Alzheimerovom bolesti, te na stambenom dijelu.

Opremljenost

Prostor namijenjen za fizikalnu terapiju opremljen je sljedećim aparatima i rekvizitima: aparat za magnetoterapiju, TENS, IONOSON expert, SOLUZ i QUARTZ lampa, UZ aparat, švedske ljestve, ergometar, roleri, elastične trake, utezi, staza za hodanje i dr.

Korisnici

Fizikalna terapija se pruža korisnicima sva četiri stupnja usluge. Rad fizioterapeuta odvija se u prostoriji za fizikalnu terapiju ili u sobi korisnika. Pristup korisnicima je individualni ili grupni, a fizikalna terapija organizirana je u preventivne i kurativne svrhe.

Rekreativna grupna gimnastika

Dva puta tjedno provodi se rekreativna grupna terapija gdje se razne vježbe izvode sjedeći, stojeći, uz pomoć štapova za vježbanje, lopti, utega i sl. Cilj ovakvih vježbi je poboljšanje mobilnosti korisnika. Jedna gimnastička grupa sastoji se od 25-35 korisnika.

Također, fizioterapeuti rade na uvježbavanju koreografije s korisnicima povodom različitih manifestacija: Svjetski dan plesa, Gerontološki tulum, priredbe u Domu i dr

Suradnja

Unutar ustanove fizioterapeuti surađuju s voditeljima Odjela za pojačanu njegu i rehabilitaciju i Odjela njege i brige o zdravlju, liječnikom opće prakse, medicinskim osobljem, djelatnicima socijalne službe, radnom terapijom, kućnim majstorima. Također, dva puta mjesečno liječnik specijalist fizijatar u ustanovi provodi preglede korisnika s kojim se ostvaruju stručne konzultacije o planiranju rada fizikalne terapije

 

 

Skip to content