VAŽNA OBAVIJEST – POSJETI KORISNICIMA

Poštovani korisnici i članovi obitelji korisnika, poštovani posjetitelji,

Sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi objavljenima 30. rujna 2021. godine od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, od 04. listopada 2021. godine omogućeni su posjeti korisnicima kako slijedi:

Posjetitelji su obavezni prilikom ulaska u Dom na porti predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju.

Svi posjetitelji su dužni poštovati kućni red Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb kojim su posjeti korisnicima dozvoljeni svaki dan od 08,00 do 20,30 sati na stambenom djelu Doma, a na Odjelu za pojačanu njegu i rehabilitaciju  i Odjelu njege i brige o zdravlju svaki dan od 11,00 do 13,00 i 16,30 do 19,00 sati.

Iznimno, omogućavaju se posjeti u unutarnjim prostorima bez ograničenja samo u izvanrednim opravdanim situacijama – znatno pogoršanje zdravstvenog stanja korisnika, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Ako posjetitelj odbije predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju, neće mu se omogućiti posjet korisniku.

Iznimno, da su testirani na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljeni ili preboljeli bolest
COVID-19, predočenjem odgovarajućeg drugog dokaza mogu dokazivati sljedeći posjetitelji:

  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci – preboljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskoga testa;
  • osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem, te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom – preboljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 9 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije;
  • osobe kojima je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci – preboljenje mogu dokazati potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 9 mjeseci;
  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze – preboljenje i cijepljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID -19, pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 9 mjeseci od cijepljenja.

Upute za posjetitelje:

  • Svi posjetitelji su dužni cijelo vrijeme nositi masku i pridržavati se ostalih propisanih mjera zaštite (pristati na mjerenje temperature, dezinficirati ruke)
  • Posjetitelji sami osiguravaju potrebnu zaštitnu opremu prilikom posjeta korisnicima
  • Osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koji imaju simptome karakteristične za COVID-19, ne mogu doći u posjet korisnicima Doma. Korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacije ili izolacije ili imaju simptome bolesti ne mogu primati posjete
  • Kad posjetitelji donose higijenske potrepštine, hranu i ostale stvari korisniku, odmah ih uručuju korisniku.

 

Ako posjetitelji ne poštuju utvrđene mjere zaštite prilikom  posjeta, pružatelj  usluga dužan ih je upozoriti na pridržavanje mjera. Ako i dalje ne budu poštivali utvrđene mjere, pružatelj usluga dužan ih je udaljiti. 

 

Hvala na razumijevanju i suradnji!

 

Dom za starije osobe Trešnjevka Zagreb

 

 

 

 

Skip to content