VAŽNA OBAVIJEST-IZLAZAK KORISNIKA IZ DOMA

Poštovani korisnici i članovi obitelji korisnika,

Sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi  objavljenima 24.srpnja 2021. od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, omogućeni su izlasci korisnika kako slijedi:

1. Izlasci korisnika kojima je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva ili 14 dana od jedne doze Jannsen cjepiva i korisnika koji su preboljeli COVID-19 unutar 270 dana od početka bolesti – bez ograničenja, uz poštivanje propisanih zaštitnih mjera.

2. Za korisnike koji nisu cijepljeni protiv COVID-19, nisu preboljeli COVID-19 ili je prošlo više od 270 dana od početka bolesti COVID-19, a idu u obitelj na 2 ili više dana, vrijede sljedeća pravila:

I. Članovi obitelji s kojima će korisnik boraviti dostavljaju pisanu izjavu da nisu u izolaciji, da nemaju simptome COVID-19, nisu u samoizolaciji i nemaju respiratorne poteškoće i/ili povišenu temperaturu, te nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Također, u izjavi potvrđuju da će izmjeriti tjelesnu temperaturu ujutro prije nego stigne korisnik te u slučaju da netko ima povišenu temperaturu, odgoditi posjet korisnikaobrazac izjave za izlazak kod obitelji.

II. Za vrijeme trajanja posjeta, u kućanstvu trebaju biti samo članovi najuže obitelji, odnosno neophodno je izbjeći posjete drugih osoba kućanstvu, te posjete korisnika zatvorenim prostorima poput trgovina i sl.

III. Preporučuje se boravak na otvorenom u društvu članova najuže obitelji.

IV. U slučaju da tijekom posjeta korisnik ili netko od članova kućanstva razvije respiratorne simptome ili povišenu temperaturu, potrebno je kontaktirati izabranog liječnika i postupati sukladno liječničkoj preporuci.

V. Prilikom povratka korisnika iz obitelji, korisnika će se testirati u Domu, te će potpisati izjavu o tome da nema simptome COVID-19, ni respiratorne simptome, da niti jedan član njegova kućanstva nije u izolaciji i samoizolaciji niti je bio u kontaktu s osobom koja boluje od COVID-19obrazac izjave za povratak u Dom

VI. Ukoliko tijekom posjeta obitelji korisniku bude određena mjera izolacije ili samoizolacije, korisnik ostaje kod obitelji, a povratak pružatelju usluge moguć je po završetku izrečene mjere.

 

Prilikom  boravka  korisnika  izvan prostora Doma, korisnik i članovi obitelji dužni su poštivati sve propisane mjere zaštite radi sprečavanja i suzbijanja COVID-19 od strane Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Hvala na razumijevanju i suradnji!

Dom za starije osobe Trešnjevka Zagreb

Skip to content