Novo – upute za izlazak korisnika iz Doma

U skladu s Izmjenama i dopunama Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi objavljenima 30.07.2020. godine od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, od 31.07.2020. godine korisnicima je dozvoljen izlazak iz Doma.

Za kraće izlaske (grad, dućan, tržnica i sl.), korisnici su dužni prilikom izlaska javiti se na recepciji, reći kamo idu, te poštovati propisane zaštitne mjere (obavezno nositi masku, izbjegavati napučene prostore poput tramvaja i dućana tijekom gužve, držati razmak od 2 metra od drugih ljudi, obavezno dezinficirati ruke pri povratku u Dom, redovito prati ruke toplom vodom i sapunom).

 

Za jednodnevne ili višednevne odlaske u obitelj, na izlete, ljetovanja i sl., članovi obitelji su, u dogovoru sa socijalnom radnicom, obavezni prije izlaska korisnika iz Doma dostaviti potpisanu izjavu (dostupnu niže) da nemaju simptome COVID-19, nisu u samoizolaciji i nemaju respiratorne poteškoće i/ili povišenu temperaturu, te nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Također u izjavi potvrđuju da će izmjeriti tjelesnu temperaturu ujutro prije nego stigne korisnik te, u slučaju da netko od ukućana ima povišenu temperaturu, odgoditi posjet korisnika.

Za vrijeme trajanje posjeta, u kućanstvu treba biti ograničeni broj osoba (po mogućnosti samo članovi najuže obitelji), odnosno neophodno je izbjeći posjete drugih osoba kućanstvu. U slučaju da tijekom posjeta korisnik ili netko od članova kućanstva razvije respiratorne simptome ili povišenu temperaturu, treba kontaktirati izabranog liječnika i postupati sukladno liječničkoj preporuci. Tijekom posjeta, članovi obitelji korisniku trebaju osigurati da korisnik koliko je moguće ne dolazi u kontakt s drugim osobama te ne ulazi u zatvorene prostore gdje se okupljaju druge osobe poput trgovina i sl. Boravak na otvorenom u društvu članova kućanstva se preporučuje.

 

Prilikom povratka korisnika iz obitelji, ljetovanja i sl. nužno je potpisati izjavu (dostupnu niže) o tome da korisnik nema simptome COVID-19, ni respiratorne simptome, te da niti jedan član njegova kućanstva nije u samoizolaciji, niti je bio u kontaktu s osobom koja boluje od COVID-19.

Prilikom povratka korisnika iz obitelji, ljetovanja, bijega i sl. provodi se testiranje korisnika na SARS-CoV-2. Unutar 14 dana od povratka kod pružatelja usluge korisnici su obavezni nositi masku i držati fizičku distancu (2 metra) ukoliko dolaze u kontakt s drugim korisnicima. Testiranje se provodi i ukoliko korisnik razvije respiratorne simptome ili kod povišene tjelesne temperature, sukladno odluci izabranog liječnika obiteljske medicine.

Korisnik se ne može vratiti na smještaj u Dom bez negativnog testa na COVID-19.

 

*napominjemo da su odredbe Ugovora u smještaju i dalje na snazi, te da se u slučaju izbivanja iz Doma radi posjeta obitelji, ljetovanja i sl. cijena smještaja ne umanjuje.

Hvala na razumijevanju i suradnji!

 

Dom za starije osobe Trešnjevka Zagreb

 

Prilozi:

Izjava za izlazak kod obitelji

Izjava za povratak u Dom