Prijateljstvo dječaka Jana i naše korisnice, gospođe Marije

 

Priča o prijateljstvu između gospođe Marije i dječaka Jana započela je ovog proljeća u parku Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, Trg Slavoljuba Penkale 1.

Gospođa Marija, rođena je 1936. godine i na smještaju u našem Domu je zajedno sa suprugom gospodinom Milivojem od 2016. godine. Smješteni su na Odjelu pojačane njege i rehabilitacije. Gospođa je narušenog zdravstvenog stanja, te je ovisna o invalidskim kolicima, a gospodin je osoba oboljela od demencije.

Radi međugeneracijske solidarnosti, te podizanja kvalitete života korisnika u Domu, u suradnji sa Vijećem Gradske četvrti Trešnjevka – sjever, 2014. godine uredili smo park Doma kao dječje igralište, te na taj način ostvarili simbiozu djece i osoba starije životne dobi. Korisnici Doma svakodnevno borave u parku, a stanovnici Trešnjevke zajedno sa svojom djecom dolaze i igraju se.

Također svakodnevno dolaze djeca iz Osnovne Montessori škole i vrtića „Barunice Dedee Vranyczany“ sa svojim tetama. Korisnici uživaju gledati djecu kako se igraju, pjevaju, plešu i vesele se. Neki korisnici samo radi djece i dolaze u park. Tako i počinje naša priča.

Među navedenom djecom je i Jan. Jan ima tri godine i prema navodima teta je nadprosječno inteligentno dijete koje se više voli družiti i razgovarati sa starijim osobama nego sa svojim vršnjacima.

Gospođa Marija sjedila je u kolicima kada joj je prišao Jan. Na početku je gledao kolica i ispitivao gospođu Mariju o kolicima. Nakon toga ju je pitao kako se zove i odmah joj sjeo u krilo. Tako je započelo jedno predivno prijateljstvo između bake Marije (tako je Jan zove) i predivnog dječaka Jana. Gospođa Marija ga svaki dan čeka u parku od 9 sati ujutro, iako djeca dolaze tek oko 10 sati. Kada je ugleda Jan trči preko cijeloga parka baki Mariji u zagrljaj. Gospođa Marija ima dvije kćeri, troje unučadi i jednog praunuka koji joj stalno dolaze. Međutim, svaki dan u 9 sati ujutro u parku Doma baka Marija čeka Jana.

Gospodin Milivoj boluje od demencije, međutim, Jana prepoznaje, smije mu se i zajedno se igraju. Zove ga „deda“.

Svaki dan Jan moli baku Mariju da ide s njim na ručak u vrtić. Zove je na svoj rođendan jer je ona njegova prijateljica.

Obitelj od gospođe i gospodina upoznala je Jana, a isto tako je i Janova majka je upoznala gđu. Mariju i gosp. Milivoja.

Danas je oblačno vrijeme i djeca nisu dolazila u park, ali je gđa Marija čekala, kao i svaki put kada je lošije vrijeme, hoće li ipak doći…